Tuesday, February 16, 2010

Vastlakuklid

Taigen:
5 dl Leige piim (37-30 kraadi)
50 g Presspärm
1 tk Muna
1.5 tl Sool
2 dl Lauasuhkur
13 dl Nisujahu
175 g Või

Vahukoor:
4 dl Vahukoor
2 sl Lauasuhkur
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur

Tee nii:
1. Hõõru pärm vähese sooja piimaga vedelaks. (Kui kasutad kuivpärmi, pane see vähese jahu hulka ja seejärel lisa piim)
Lisa suhkur, toasoe muna, sool, ülejäänud piim ja pool jahust ning sega mõned minutid.
2. Sega hulka veel u 5 dl jahu (1-2 dl jääb abiks kuklite vormimisel). Kõige lõpuks pane hulka pehme või ja sõtku kuni tainas on sile ja ühtlane ning lööb kausi küljest lahti, vajadusel lisa jahu.
3. Riputa peale väheke jahu, kata tainakauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Taina mahu kahekordistamine võtab aega u 1 tund.
4. Raputa lauale väheke jahu ja kalla tainas välja. Sõtku kergelt läbi. Vormi tainast meelepärase suurusega kuklid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 15 minutiks kerkima, kata rätikuga.
5. Määri kukleid toasooja lahtiklopitud munaga ning küpseta 225 kraadi juures 12-14 minutit.
6. Lase kuklitel täiesti jahtuda. Lõika terava noaga ülemine osa õhukeselt ära.
7. Vahusta koor suhkrutega tugevaks vahuks, tõsta kuklitele ja aseta kaas peale. Kaunista tuhksuhkruga. Vahukoore alla võib ka veidike meelepärast moosi panna.
retsepti kogustest valmib umbes 25 kuklit, ehk siis suurele seltskonnale:)

Sama retsepti olen kasutanud ka kringli ja ahvileiva tegemiseks. Ainult selle erinevusega, et olen teinud tainast poole väiksemas koguses.



No comments: